Домашній квас як із жовтих бочок.
Рецепт приготування домашнього квасу від Олени Павленко.
Домашній квас своїм смаком дуже схожий на той, який продавався колись в жовтих великих бочках. Напій дуже смачний, та здатний вгамувати спрагу влітку.
Домашній квас з цикорію в домашніх умовах – це чудовий напій, який можна дуже легко приготувати! На смак він дуже нагадує звичайний хлібний бочковий квас. Ті, хто його куштував, не одразу здогадалися, що такий квас зроблений із цикорію.
При приготуванні домашнього квасу, підійде будь-який розчинний цикорій без ароматичних та інших добавок. Якщо замість цикорія приготувати напій на ячмінній основі, то смак майже не зміниться, тільки колір вийде темніше.
Кількість цукру можна змінювати на власний розсуд в діапазоні від 350 до 600 грам, регулюючи солодкість напою, в рецепті вказані пропорції для приготування квасу з кінцевим вмістом цукру 8-9%. Лимонна кислота потрібна для стабілізації кислотності сусла, вона не тільки покращує смак, а й сприяє бродінню, тому додавати обов’язково. Сухі дріжджі можна замінити на пресовані (потрібно в 5 разів більше), але тоді в квасі можуть з’явитися бражні нотки смаку.
Квас традиційний слов’янський напій і означає “кислий напій”, який готують на основі бродіння.
Раніше квас готували із різних видів зернових: жита, ячменю, вівса, пшона. Рецептів на той час було близько тисячі! Квас старовинний з м’ятою та родзинками, квас на житньому та подрібненому ячмінному солоді, північний квас з житнього борошна грубого помелу, борошна з ісландського моху та чорносмородинового листя, квас білий, червоний, сухарний, міцний, квас крихітний, імбирний суниці, вишні, груш… Квас робили різний, залежно від місцевості, клімату, пори року, достатку у сім’ї та смаків господарів.
- Вода 5 л.
- Цикорий 2 ст. л.
- Лимонна кислота 1 ч. л.
- Дріжджі сухі 6 г.
- Цукор пісок 400 г.
- У каструлю наливаємо 5 літрів води та додаємо одну чайну ложку лимонної кислоти.
- Додаємо дві столові ложки цикорію.
- Далі додаємо 400 г цукру, і добре все розмішуємо, не доводячи до кипіння.
- Коли все розчинилося, даємо квасу охолонути до теплого стану. І саме в теплий напій всипаємо сухі дріжджі і добре розмішуємо.
- Потім накриваємо наш квас кришкою та залишаємо на 12 годин для бродіння. Періодично можна пробувати різкість напою. Після 12-ї години бродіння наш квас готовий. Розливаємо його у ємності, та ставимо у прохолодне місце.
Домашній квас, пити найкраще охолодженим, він ідеально вгамовує спрагу в літню спеку. Щоб квас вийшов більш газованим, радимо його розливати по пластикових або скляних пляшках із закрутками.